Ayurveda pentru o imunitate buna

Ayurveda pentru o imunitate buna

Dragii mei OM,

 

Ma bucur sa va regasesc sanatosi la minte, trup si suflet, o sanatate pe care sa o intelegeti holistic, asa cum este ea descrisa si in Ayurveda. Pentru articolul de astazi, am ales un alt subiect de interes in aceasta perioada: cresterea rezistentei organismului in fata bolilor.

 

Protectie din interior catre exterior

Cred ca devine tot mai clar pentru fiecare dintre noi ca, pe langa masurile de preventie impuse prin lege, cea mai inteleapta modalitate de a ne proteja pe termen lung, si implicit, de a-i proteja pe ceilalti, este de a ne imbunatati imunitatea. Expresia “ a fi imun la ceva” descrie foarte explicit, comportamentul organismului cu o imunitate ridicata, in fata oricaror germeni. Daca masca sau dezinfectantul actioneaza din exterior ca sa previna o eventuala infectare, imunitatea este ca o protectie personala, un scut biologic la purtator.

Pentru a dezvolta mai bine acest scut si pentru a fi invincibili la agentii patogeni, avem la dispozitie terapii alternative, plante si retete traditionale, atat autohtone, cat si din alte traditii stravechi, cum este cea a Indiei.

 

Ayurveda despre imunitate

In textele vedice, acest concept este asociat cu rezultanta cooperarii armonioase a tuturor celulelor/tesuturilor din corp. Imunitatea, numita OJAS, este o sinteza a tuturor partilor constituente ale organismului: tesut limfatic, tesut sanguin, tesut muscular, tesut adipos,tesut nervos, tesut osos, celule sexuale. In sanskrita, ojas inseamna vigoare, adica exact aceasta anduranta pe care o au toti constituentii corpului nostru in fata factorilor de stres, atat fizic cat si psihic.

Totodata, din explicatia traditionala asupra imunitatii, reiese ca un dezechilibru cat de mic la nivelul unui alt tesut duce la perturbarea “invincibilitatii” organismului. Apare, deci, un “calcai al lui Ahile”, pe unde starea de boala se poate instala mai usor in corp.

 

Rasayana sau  tinerete fara batranete

Rasayana, tradus din sanskrita drept “calea catre reintinerire” este un alt termen ayurvedic, prin care se definesc toate plantele sau procedurile, care au ca scop  regenerarea tesuturilor, cresterea longevitatii si imbunatatirea starii de sanatate a unei persoane.

Plantele de tip Rasayana descrise in Ayurveda au fost studiate de stiinta moderna si li s-au confirmat proprietatile adaptogene. Ele practic ajuta organismul sa se adapteze la diferiti factori, externi, cum ar fi virusuri sau bacterii, sau interni, de natura psihologica. In acest fel sustin structura biologica a fiintei si ii prelungesc durata de functionare.

 

Plante- panaceu

In general, aceste remedii Rasayana, adaptogene, cu actiune imunomodulatoare, mai au o calitate: sunt bune in prevenirea si tratarea mai multor afectiuni. De aceea, majoritatea le privim cu circumspectie, pe principiul “cine se pricepe la toate, nu se pricepe la nimic”. Desi pare imposibil, prin sinergia compusilor lor, prin complexitatea actiunii lor, aceste plante reusesc sa intervina benefic la nivelul mai multor tesuturi, restaurand astfel echilibrul mai multor functii si organe, implicit imbunatatind functia imunitara.

 

Remedii ayurvedice pentru o imunitate “de fier”

Pentru ca sunt mai multe plante, rasini si formule complexe care se incadreaza in aceasta categorie, am ales sa prezint saptamanal cate un singur remediu, dezvaluind in detaliu calitatile acestuia.

Astazi vorbim despre Shilajit.

Shilajit nu este o planta, ci este un fel de produs mineral, cunoscut mai des drept rasina muntilor indiana. El apare ca un exudat pe suprafata rocilor din inaltimile muntilor Himalaya, format in timp prin interactiunea mai multor fragmente minerale, vegetale sau animale. In sanskrita, termenul inseamna “ cuceritorul muntilor si dusmanul oboselii” si arata atat locatia unde il gasim, pe varful muntilor, cat si actiunea lui terapeutica tonica.

 

Mai multe despre  remediul Shilajit

Legenda spune ca oamenii au inceput sa foloseasca Shilajit, dupa ce au observat ca anumite maimute din munti, care il consumau, erau foarte active si agile.

Studiile recente arata ca produsul contine zeci de minerale in forma ionica, o forma in care sunt usor absorbite de catre organism. De asemenea, contine fosfolipide, albuminoide si compusi cu proprietati dezinfectante.

Aceasta compozitie complexa il face util in:

  • prevenirea asteniei fizice si psihice
  • prevenirea afectiunilor neurologice
  • prevenirea  tulburarilor de circulatie periferica
  • sustinerea organismului in caz de infectii urinare sau paraziti intestinali
  • sustinerea organismul in cazul dietelor de slabire
  • recuperarea dupa fracturi
  • cresterea duratei vietii.

 

Mineral versus vegetal

Spre deosebire de plante, a caror actiune in organism e mai blanda si mai lenta, mineralele au actiune mai rapida si mai intensa. Pentru a creste eficienta preparatelor, multe din retetele ayurvedice contin combinatii de plante si minerale. Consider ca Shilajit este o formula complexa in sine, fabricata de Mama-Natura, care contine toate ingredientele, atat vegetale si animale, cat si minerale pentru a reprezenta un adevarat panaceu, cu interventie vindecatoare rapida si multipla asupra fiintei noastre.

 

Va imbratisez, va multumesc si ne auzim curand, pentru a vorbi despre un alt remediu ayurvedic care ne sustine imunitatea si longevitatea.

Pentru a primi mai usor urmatoarele articole, va rog sa apreciati si sa urmariti contul nostru de FB.

Pentru recomandari de produse ayurvedice, scrieti-mi la: irina.plescan@herbaayurvedica.ro

 

Namaste!

 

.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *