Dragii mei OM,
Am inceput saptamana trecuta o noua tema din categoria Ayurveda, despre plante care contribuie la buna functionare a sistemului imunitar. Este o tema de mare actualitate si mi se pare potrivit sa o dezvolt in mai multe articole. Am vorbit despre cum este inteleasa imunitatea in textele vedice si am prezentat si un remediu-panaceu. Va recomand sa cititi aici articolul anterior, pentru o viziune mai cuprinzatoare asupra subiectului.
Daca ultima data am vorbit despre un remediu de tip mineral, imi propun in continuare sa vorbesc despre un remediu de tip vegetal, o planta cu calitati multiple, recomandata pentru toate varstele, care se numeste Amla. Aceasta plantai face parte din categoria remediilor Jala sau “de apa”, care hidrateaza organismul si care, in plan emotional, aduc o senzatie de incantare. Din aceeasi categorie fac parte si fructele de padure, de aceea Amla mai este numita si “catina indiana”.
Catina indiana
Amla,numita si catina indiana, este un fruct mult mai mare in dimensiuni decat catina, care conţine 660 mg de vitamina C la 100 g de fruct. Pentru a ne face o idee despre cantitatea de vitamina C dintr-un fruct de Amla, putem spune ca este mai mare decât cea din trei portocale. In consecinta, remediul este un bun vitaminizant, care sustine organismul uman in perioada anotimpului rece, in caz de boala, convalescenta sau in alte situatii de stres fizic si psihic.
Alături de vitamina C, fructele de Amla conţin minerale, printre care calciu, fier şi fosfor, substanţe proteice, carbohidraţi, taninuri şi pectine. Prezenţa taninului protejează vitamina C de procesul de oxidare si ii mentine astfel proprietatile benefice. Celelalte substante active continute in fruct il recomanda pentru buna functionare a mucoasei intestinale, pentru sanatatea gingiilor, a parului si a pielii.
Fructul cu cinci gusturi
Vechii înţelepţi Ayurveda consideră Amla ca fiind cel mai bun pentru sănătate dintre toate fructele acide. Chiar numele plantei in sanskrita inseamna “acru”. Este ca si cum am spune noi in loc de: “Este foarte acru”, “Este foarte lamaie” :). De fapt, fructul are in total cinci gusturi, din cele sase posibile: acru, amar, astringent, dulce, picant. Practic, ii lipseste doar gustul sarat. In Ayurveda, cand un remediu are mai multe gusturi, se considera ca este un remediu complet, care poate vindeca multe afectiuni. Traditional, acest fruct este considerat un puternic revitalizant si este recomandat bărbaţilor, deoarece redă virilitatea chiar şi la vârste înaintate.
Cum actioneaza Amla in organism
Cum ne e de folos Amla
“Hrana sa iti fie medicament si medicamentul sa iti fie hrana” este un citat din Hipocrate pe care il apreciez si care se regaseste si in Ayurveda. Populatia Indiei foloseste mult Amla ca aliment, asa cum si noi consumam fructele si legumele locale. Exista gemuri si siropuri terapeutice pe baza de Amla, care o fac mult mai placuta la administrare.
Chiar si forma de capsule, disponibila pe piata romaneasca, se transforma intr-un desert acrisor, daca desfacem caspula si o combinam cu o lingurita de miere.
Inchei prin a va multumi pentru atentia alocata subiectelor de Ayurveda. Pentru a primi mai usor urmatoarele articole, va rog sa apreciati si sa urmariti contul nostru de FB. Pentru recomandari ayurvedice, scrieti-mi la: irina.plescan@herbaayurvedica.ro
Zile senine si imunitate buna pentru noi toti!