Ayurveda pentru o imunitate buna-partea a 2 a

Ayurveda pentru o imunitate buna-partea a 2 a

Dragii mei OM,

Am inceput saptamana trecuta o noua tema din categoria Ayurveda, despre plante care contribuie la buna functionare a sistemului imunitar.  Este o tema de mare actualitate si mi se pare potrivit sa o dezvolt in mai multe articole. Am vorbit despre cum este inteleasa imunitatea in textele vedice si am prezentat si un remediu-panaceu. Va recomand sa cititi aici articolul anterior, pentru o viziune mai cuprinzatoare asupra subiectului.

Daca ultima data am vorbit despre un remediu de tip mineral, imi propun in continuare sa vorbesc despre un remediu de tip vegetal, o planta cu calitati multiple, recomandata pentru toate varstele, care se numeste Amla. Aceasta plantai face parte din categoria remediilor Jala sau “de apa”, care hidrateaza organismul si care, in plan emotional, aduc o senzatie de incantare. Din aceeasi categorie fac parte si fructele de padure, de aceea Amla mai este numita si “catina indiana”.

Catina indiana

Amla,numita si catina indiana, este un fruct mult mai mare in dimensiuni decat catina, care conţine 660 mg de vitamina C la 100 g de fruct. Pentru a ne face o idee despre cantitatea de vitamina C dintr-un fruct de Amla, putem spune ca este mai mare decât cea din trei portocale. In consecinta, remediul este un bun vitaminizant, care sustine organismul uman in perioada anotimpului rece, in caz de boala, convalescenta sau in alte situatii de stres fizic si psihic.

Alături de vitamina C, fructele de  Amla conţin minerale, printre care calciu, fier şi fosfor, substanţe proteice, carbohidraţi, taninuri şi pectine. Prezenţa taninului protejează vitamina C de procesul de oxidare si ii mentine astfel proprietatile benefice. Celelalte substante active continute in fruct il recomanda pentru buna functionare a mucoasei intestinale, pentru sanatatea gingiilor, a parului si a pielii.

Fructul cu cinci gusturi

Vechii înţelepţi Ayurveda consideră Amla ca fiind cel mai bun pentru sănătate dintre toate fructele acide. Chiar numele plantei in sanskrita inseamna “acru”. Este ca si cum am spune noi in loc de: “Este foarte acru”, “Este foarte lamaie” :). De fapt, fructul are in total cinci gusturi, din cele sase posibile: acru, amar, astringent, dulce, picant. Practic, ii lipseste doar gustul sarat. In Ayurveda, cand un remediu are mai multe gusturi, se considera ca este un remediu complet, care poate vindeca multe afectiuni. Traditional, acest fruct este considerat un puternic revitalizant si este recomandat bărbaţilor, deoarece redă virilitatea chiar şi la vârste înaintate.

Cum actioneaza Amla in organism

 •  In primul rand, remediul actioneaza la nivel digestiv, ca un ajutor in digerarea completa a alimentelor si in absorbtia substantelor nutritive pe care le contin. El contribuie in toate etapele procesului de digestie, prin protectie hepatica si apoi, prin efectul usor laxativ.
 • O alta proprietate importanta a acestui fruct este cea de aparare contra diferitelor tipuri de microbi si virusuri.
 • Prin cantitatea mare de vitamine, Amla functioneaza ca antioxidant si intarzie degenerarea celulara protejand tesuturile si redand stralucirea pielii, parului si gingiilor.
 • O alta proprietate mentionata in textele vedice si studiata in prezent este cea imunomodulatoare si adaptogena, prin care planta reuseste sa apere organismul de actiunea unor factori de stres, inclusiv radiatii sau metale toxice.
 • Combinatia de principii active din fructul de Amla conduce la imbunatatirea profilului lipidic si la prevenirea hipertensiunii.

 Cum ne e de folos Amla

“Hrana sa iti fie medicament si medicamentul sa iti fie hrana” este un citat din Hipocrate pe care il apreciez si care se regaseste si in Ayurveda. Populatia Indiei foloseste mult Amla ca aliment, asa cum si noi consumam fructele si legumele locale. Exista gemuri si siropuri terapeutice pe baza de Amla, care o fac mult mai placuta la administrare.

Chiar si forma de capsule, disponibila pe piata romaneasca, se transforma intr-un desert acrisor, daca  desfacem caspula si o combinam cu o lingurita de miere.

 • Folosim, asadar, Amla, atunci cand ne lipseste pofta de mâncare, avem senzatie de greata, hiperaciditate sau balonare dupa masa sau ritmul de eliminare al scaunelor este perturbat.
 • Totodata, e bine sa  avem remediul in casa cand apar stări gripale, episoade de tuse, stari febrile, cand vrem sa iesim mai rapid din convalescenţă si in toate cazurile de scadere a imunitatii.
 • Prin cantitatea mare de taninuri si vitamina C, Amla e un remediu-suport in tulburări de sângerare, anemie, menoragie, sângerarea gingiilor sau intoxicatii.
 • Se recomanda cu succes pentru intretinerea sanatatii parului, a culorii lui naturale si pentru prevenirea caderii lui.
 • Beneficiaza de complexul de substante din acest fruct si persoanele cu diabet, gută, osteoporoză, hipercolesterolemie si ateroscleroza.
 • La modul cel mai general, consideram remediul Amla o vitamina C naturala, pe care o administram de cate ori exista carente in acest sens.

Inchei prin a va multumi pentru atentia alocata subiectelor de Ayurveda. Pentru a primi mai usor urmatoarele articole, va rog sa apreciati si sa urmariti contul nostru de FB. Pentru recomandari ayurvedice, scrieti-mi la: irina.plescan@herbaayurvedica.ro

 

Zile senine si imunitate buna pentru noi toti!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *