Ayurveda pentru o imunitate buna, in Romania

Ayurveda pentru o imunitate buna, in Romania

Dragii mei OM,

Sunt fericita sa impartasesc din nou cu voi informatii despre Ayurveda, un domeniu care ma pasioneaza de aproape douazeci de ani.

De cateva saptamani, am inceput sa discutam o tema “fierbinte” in aceasta perioada, despre cum ne putem imbunatati mecanismele imunitatii din perspectiva medicinei traditionale indiene. In cadrul ei, am descris pana acum in detaliu doua remedii-panaceu din zona Indiei: un remediu de tip rasina-mineral, numit SHILAJIT si un fruct cu o paleta larga de utilizari terapeutice, numit AMLA sau catina indiana.

Floarea din gradina noastra

Pentru ca tocmai am sarbatorit Ziua Romaniei si pentru ca aceasta planta este emblematica si pentru tara noastra, m-am gandit ca in continuare sa va povestesc cate ceva despre busuioc si  mai ales, despre specia care creste in India, numita TULSI.

In primul rand, e bine sa stim ca există multe tipuri  ale familiei de specii de busuioc, in denumirea latina- Ocimum. Compoziţia lor chimică poate varia de-a lungul anotimpurilor şi este influenţată de tipul de sol, creştere, recoltare, prelucrare şi de condiţiile de păstrare. In general, in Europa, se gasesc variante de Ocimum basilicum, iar in India, de Ocimum sanctum.

Tulsi, planta medicinala si zeitate

TULSI este cunoscut de mii de ani drept una din plantele cele mai valoroase pentru acţiunea lor terapeutică. În sanskrită Tulsi înseamnă „neasemuit” –  care nu suportă comparaţie. Este printre cele mai sacre plante din India, alaturi de lotus, considerandu-se ca aduce atat vindecare fizica, cat  si vindecare spirituala. Are reputatia de panaceu, prin paleta larga de utilizari in scop medicinal.

Planta se mai numeste busuiocul indian sau busuiocul sfant, pentru ca este considerata o planta sfanta. Ea este prezenta in majoritatea caminelor indiene si este onorata in fiecare dimineata, ca fiind incarnarea zeitatii protectoare a familiei.

Purificare fizica si energetica

De altfel, si la noi, busuiocul este folosit in ritualurile religioase de sfintire, de purificare a spatiilor si a persoanelor. Cei mai multi dintre noi asociem mirosul de busuioc cu interactiunile pe care le avem in biserici, la slujbe, sarbatori sau la diferite evenimente personale.

Studiile moderne au confirmat ceea ce medicina tradiţională a descoperit pe cale empirică, şi anume rolul adaptogen al plantei, conţinutul bogat in antioxidanti şi implicit eficienţa ei in apararea organismului in fata diferitelor tipuri de germeni.

Din punctul meu de vedere, este unul din cazurile cele mai evidente de coerenta a efectelor unei plante in plan, fizic, biologic si in plan subtil, energetic.

Prin ce e deosebit TULSI de alte specii de busuioc

Busuiocul indian are aceleasi proprietati ca si busuiocul european, doar ca actiunea sa este mai puternica, datorita principiilor active mai concentrate din aceasta planta, la care contribuie cu siguranta clima si solul Indiei.

Cei mai importanţi compuşi activi din frunzele de O.sanctum, prezenti, dupa cum am mentionat, in cantitate mai mare decat la alte specii, sunt: eugenolul, care este un ulei volatil, acidul ursolic şi acidul rosmarinic, vitaminele A şi C, minerale precum calciu, fier, zinc si, bineinteles, pigmentul verde, clorofila.

 

Cateva utilizari ale acestei minunate plante de leac

Ca tonic si adaptogen

În medicina Ayurvedică şi în cea chinezească există o tradiţie a utilizării remediilor tonice pentru menţinerea sănătăţii. Practicienii ayurvedici au recunoscut contribuţia importantă a extractelor din plante cu acţiune tonică încă de acum cinci mii de ani. În China antică, plantele tonice erau considerate plante „superioare” sau „imperiale” şi erau folosite zilnic de către cei învăţaţi sau de către cei bogaţi.

Principala funcţie a remediilor tonice este mai degrabă de a menţine starea de sănătate decât de a vindeca. Ca si celelalte remedii adaptogene sau Rasayana, cum sunt numite in Ayurveda, TULSI este o planta ce se recomanda a fi prezenta zilnic in meniul nostru, pentru mentinerea sanatatii si pentru longevitate. Desigur, si bucataria europeana l-a integrat destul de bine in categoria de condimente, astfel incat majoritatea gustam putin busuioc macar o data pe saptamana, intr-unul din felurile de mancare consumate.

Ajutor pentru sistemul digestiv 

  • contribuie la o bună funcţionare a ficatului, îmbunătăţeşte procesele de metabolizare şi eliminare a toxinelor din sânge, de aceea este inclus în programele de detoxifiere;
  • normalizează nivelurile de glucoză şi insulină;
  •  îmbunătăţeşte profilul lipidic;
  • reduce efectul iritant asupra stomacului al unor medicamente şi creşte secreţia de mucus protector,
  •  imbunătăţeşte eficienţa proceselor digestive, absorbţia şi metabolizarea completa a elemenelor nutritive din alimente şi remedii;
  • contribuie la diminuarea halenei.

Asigurarea unei bune imunitati

  • are efect imunomodulator,
  • reduce inflamaţia insotita de durere,
  •  reduce raspunsului alergic,
  •  are efecte semnificative antibacteriene, antivirale şi antifungice,
  •  ameliorează afectiunile cavitatii bucale,
  •  are actiune antioxidanta, anti-aging, cu efect atat  asupra minţii, cat şi asupra corpului.

Sustinerea respiratiei

  • stimulează activitatea plămânilor,
  • este util în tratamentul afecţiunilor alergice, inflamatorii sau infecţioase care afectează plămânii şi ţesuturile auxiliare, de tip tuse, rinite, răceli, bronsite, astm.

Prevenirea stresului mental

  • are actiune de calmare asupra sistemului nervos si se foloseste traditional in formule ayurvedice cu actiune tonic cerebrala.        

 Cum il administram

TULSI sub forma de capsule, de la Herba Ayurvedica, se recomanda ca supliment alimentar, in doze de o capsulă de trei ori pe zi. Si copii mai maricei se pot bucura de acest produs, in doze adaptate varstei si greutatii.

In construirea aerului magic de sarbatori, si celelalte specii europene de busuioc ne stau la dispozitie, pentru a ne face un ceai cald, pentru a gati o mancare delicioasa sau pentru a raspandi o esenta aromata si purificatoare in dormitorul nostru.

Va urez Sarbatori de Iarna minunate, cu lumina si caldura in minte, in inima, in trup!

Pentru a primi mai usor urmatoarele articole, va rog sa apreciati si sa urmariti contul nostru de FB.

Pentru recomandari ayurvedice, scrieti-mi la: irina.plescan@herbaayurvedica.ro

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *