Efectele benefice ale ceaiului verde

Ceaiul verde este de mai multe varietati, incluzand:

  •  ceaiul verde neoxidat in forma frunzelor care trec doar prin procesul de uscare, 
  • ceaiul alb provenit din cele mai tinere vlastare ale plantei de ceai si 
  • ceaiul denumit Oolong, care semnifica un ceai prelucrat intr-un mod mai complex, care implica oxidare, rasucire in forma unor bile mici si apoi uscare, dar care duce la un ceai de calitate superioara. Acest proces se aplica diverselor sortimente de ceaiuri, de aceea veti gasi atat ceaiuri verzi si cat si negre, in categoria de ceaiuri Ooolong.

Eu am observat ca un ceai verde bine preparat imi da mai intai o stare de  concentrare, insotita de o alerta usoara, iar daca voi consuma o cantitate mai mare, starea de alerta se va accentua. Este, din acest punct de vedere, un bun inlocuitor al cafelei, bineinteles cu conditia sa fie preparat corect si consumat cat mai rapid si fara adaosuri de zahar, miere ( desi chiar si asa efectul se va pastra). 

Consumat in cantitate mai mare, in timpul mesei, ajuta procesele digestive, astfel ca o masa insotita cu ceai verde nu va duce la aceeasi senzatie de satietate si greutate, comparativ cu o masa servita fara ceai.

Dar cel mai benefic efect al ceaiului verde consta in aportul de antioxidanti pe care il aduce in organism. Sunt studii stintifice care arata ca polifenolii continuti in alimente, ceaiul verde fiind unul din cele cu un continut ridicat in polifenoli, sunt benefici in preventia multor afectiuni cardiovasculare, inflamatorii, diabet sau cancer. Ajuta de asemenea in instalarea unuei stari de usoara relaxare si este foarte bun in obtinerea starii de meditatie.

Dau un exemplu experimentat de mine: dupa mai bine de cinci ani traiti in China, in care am consumat cel putin de trei ori pe saptamana ceai verde, atunci cand m-am intors in tara am ajuns intamplator sa imi fac un test al nivelului de antioxidanti din organism. Spre marea mea surprindere, eram cu mult peste medie, iar una din explicatii a fost aportul de antioxidanti adus de ceaiul verde si de fructele si legumele proaspete consumate in acea perioada.

Si dintre toate ceaiurile, se pare ca ceaiul verde (incluzandu-l si pe cel alb aici) este cel care castiga, venind cu cel mai mare aport de antioxidanti, de diferite tipuri. In magazinele de ceai din China am mai aflat ca ceaiul alb este un ceai mai usor, cu aroma delicata si culoare deschisa, recomandat mai ales persoanelor care sunt mai in varsta sau au sensibilitati cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea.

O plantatie de ceai

Referinte:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213231714000056;

https://health.clevelandclinic.org/teas-for-health/;

https://www.healthline.com/nutrition/oolong-tea-benefits#heart-health-benefits;

Liliana Dogioiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *