Cosmetica ayurvedică – sănătate plus frumuseţe

Cosmetica ayurvedică – sănătate plus frumuseţe

Ce e Ayurveda?

Ayurveda sau medicina tradiţională indiană, este cea mai veche stiinţă a vindecării, apărută  acum  aproximativ cinci mii de ani si transmisa initial pe cale orala. După cum o arată şi etimologia cuvântului, ayus- viaţă si veda-cunoastere, Ayurveda reprezintă un sistem care înglobează  tratamente naturiste, tehnici chirurgicale posibile in acele timpuri, tehnici de meditaţie, de respiratie, meloterapie, regimuri alimentare şi noţiuni de conduită morală. Este uimitor cat de actuale sunt aceste notiuni, pe care omul modern le reconfirma acum prin studii stiintifice si descoperiri de ultima generatie.

Scrierile Ayurveda prezintă  îngrijirea feţei ca pe un ritual zilnic care face parte din obiceiurile recomandate pentru mentinerea sanatatii. Alaturi de îngrijirea pielii se acorda atentie ochilor, cavităţii bucale şi întregului corp, făra a neglija sau a sări etape.

Cele trei energii biologice-doshele

Orice tratament ayurvedic se bazează pe sistemul celor trei doshasVata, combinatie de aer si eter, Pitta, foc, si Kapha, combinatie de apa si pamant. Acestea sunt cele trei componente metabolice sau energii biologice, pe care le regăsim în fiecare organism animal sau vegetal. O persoană este perfect sănătoasă atunci când aceste trei componente sunt în echilibru, iar cand acestea se acumuleaza sau sunt deficitare, apar afectiunile.

Remediile din plante, administrate atât intern cât şi extern, au si ele o anumita dosha predominanta. Astfel, acţionează asupra organismului uman  contrabalansand cu energia lor biologica dosha aflata in exces sau in deficit a persoanei care le utilizeaza.

Cosmetica ayurvedica

Pentru a înţelege cosmetica ayurvedică, e bine să stiţi că, în Ayurveda, pielea este considerată oglinda care reflectă calităţile sângelui precum şi starea generală de sănătate a  organismului. Practic, aspectul general al tenului nostru este barometrul sănătăţii noastre.

Primul pas pentru a beneficia de un tratament ayurvedic este să ne cunoaştem tipul constitutional, respectiv categoria de ten care ne caracterizează. Având această informaţie, urmăm apoi recomandările ayurvedice corespunzătoare tenului nostru:

Tipul VATA are  o piele uscată, subţire, delicată, rece la atingere, care: 

  •  se deshidratează uşor, e foarte vulnerabilă la condiţii atmosferice,
  •  îmbătrâneşte repede,
  • in condiţii de dezechilibru al organismului, devine uscată, rugoasă şi se descuamează.

Recomandări: Cuvintele-cheie sunt hrănirea şi hidratarea. Se recomandă un regim de viaţă cu mese regulate şi suficiente ore de somn, o alimentaţie pe bază de lapte, făină integrală, legume cu frunze verzi, fructe dulci suculente, ulei de măsline, consumul de mâncăruri calde, consistente, dulci, pentru echilibrarea Vata.

Tipul PITTA are o piele albă, sensibilă, moale, caldă, de grosime medie, care:

  • este puţin tolerantă la temperaturi ridicate,
  • in condiţii de dezechilibru al organismului, dezvolta acnee, pete de diverse tipuri, inclusiv cele solare.

Recomandări: Cuvintele cheie sunt hrănirea şi evitarea temperaturilor crescute (prin expunere la soare, bronz artificial). Se recomandă o alimentaţie pe bază de fructe suculente, legume gătite, ulei de nucă de cocos, consumul de mâncăruri amare, dulci, astringente, condimente cum sunt lemnul dulce şi feniculul.

Tipul KAPHA are o piele grasă, de grosime considerabilă, palidă, moale, rece, care:

  – tolerează uşor temperaturi ridicate, 

  – îmbătrâneşte greu şi face puţine riduri, 

  – în caz de dezechilibru al sanatatii persoanei, dezvolta punctelor negre, pori lărgiţi, lipsa de strălucire, eczeme şi retenţie de apă cu formarea edemelor.

Recomandări: Cuvintele-cheie sunt detoxifierea, atât internă cât şi externă, a organismului. Aceste persoane au nevoie să elimine surplusul de toxine acumulat la nivelul pielii prin exerciţii fizice regulate şi aplicarea de măşti exfoliante pe bază de argilă. Se recomandă consumul de legume şi fructe, alimente călduţe, uşoare, cu gust amar, astringent, care stimulează digestia si condimente, cum sunt ghimbirul şi piperul negru. 

Tipul VATA-PITTA: au o piele uscată şi sensibilă.

Pentru acest tip combinat, se consideră dosha dominantă Vata în timpul iernii şi Pitta în timpul verii.

Recomandări: în funcţie de anotimp, sa urmareasca recomandările pentru tipurile Vata şi Pitta.

Tipul KAPHA-PITTA: au o piele grasă şi sensibilă.

Pentru acest tip combinat, se consideră dosha dominantă Kapha în timpul iernii şi Pitta în timpul verii.

Recomandări: în funcţie de anotimp, sa urmareasca recomandările pentru tipurile Kapha şi Pitta.

Tipul VATA- KAPHA: au o piele uscată, dar cu anumite zone în care tenul este gras.

Se consideră dosha dominantă Vata in toate anotimpurile.

Recomandări: sa urmareasca recomandările pentru tipul Vata.

Mancam si cu pielea

In Ayurveda se recomanda sa aplicam pe piele doar produse naturale, pentru ca pielea absoarbe si transporta in sange substantele primite. In concluzie, daca putem manca acel produs, e bun si pentru pielea noastra. 

Sa vedem acum cateva remedii ayurvedice simple, care produc minuni asupra tenului si pe care, in mod ideal, le gasim si la masa noastra:  

  • untul de cacao menţine echilibrul ph-ului pielii şi îmbunătăţeşte capacitatea de retenţie a apei, 
  • turmericul- are proprietăţi dezinfectante, reduce inflamaţia porilor, creşte elasticitatea pielii şi redă stralucirea tenului, 
  • uleiul de migdale– hrăneşte şi protejează tenul, previne ridurile premature,
  • laptele animal– este un excelent demachiant, care hraneste si in acelasi timp, curata tenul.

Folosim remedii ayurvedice din plante

Dupa multi ani de pionierat in acest domeniu, ma bucur ca acum exista si in Romania magazine cu zone dedicate produselor ayurvedice. 

Acolo putem gasi produse de uz extern, cum sunt uleiul de Neem, benefic pentru toata lumea in perioada verii, iar in cazul pielii de tip Pitta, care e sensibila la arsuri solare, diverse iritatii  si intepaturi de insecte, acest ulei e recomandat pe tot timpul anului.

Tot acolo, se afla si produse de uz intern, dedicate in special, dar nu exclusiv, femeilor, cum este Shatavari, un produs care contine fitoestrogeni si saruri de calciu si si care reda stralucirea pielii prin reglarea nivelurilor hormonale.

Va multumesc. 

Sa avem cu totii un ten cat mai frumos si mai luminos, care sa reflecte o stare de sanatate armonioasa!

Irina- Consultanta Astrologie, Ayurveda si Remedii florale Bach

irina.plescan@herbaayurvedica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *