Ce inseamna o alimentatie sattvica in Ayurveda
Dragii mei OM,
Bine v-am regasit la o noua discutie despre Ayurveda.
Ce sunt Gunele
Astazi m-am gandit sa abordez o teorie importanta din Ayurveda, teoria Gunelor. Guna se defineste prin calitate sau caracteristica a mintii noastre, iar sensul ei se aplica la tot ce exista in Univers.
Materia cosmica sau prakriti, in sanscrita, este alcatuita din trei gune. Asa cum corpul nostru contine toate cele cinci elemente, si mintile noastre contin toate gunele. Orice exista, are si o guna predominanta, care se evidentiaza din combinatia celor trei.
Cele trei gune nu au o traducere exacta, dar se pot asimila cu urmatoarele concepte:
Cum aplicam teoria Gunelor in viata de zi cu zi
Fiecare guna in parte are un loc, un rol si o functie in vietile noastre si dezvolta aspecte atat pozitive cat si negative. Cand discutam despre guna, ne referim la calitatile unui obiect sau ale unei entitati, pe care il etichetam drept sattvic, rajasic, sau tamasic.
De exemplu, daca ne referim la teoria gunelor aplicata la calitatea si caracterul unui om, putem spune urmatoarele:
– daca persoana e calma, linistita, rabdatoare si toleranta, atunci are un caracter sattvic;
– daca e pasionata, spontana, lacoma si materialista, atunci are un caracter rajasic;
– daca e ignoranta, lenesa, insensibila si inselatoare, atunci are un caracter tamasic.
Daca ne referim la entitati, putem spune ca un sfant sau Dumnezeu are o natura sattvica, o fiinta umana are o natura rajasica si plantele, mineralele au structura tamasica.
Alimentatia sattvica
Consider ca una din cele mai practice cai de a folosi aceasta teorie in viata de zi cu zi este prin alimentatie. Conform scrierilor ayurvedice, printre alimentele sattvice se numara: mierea, gheea sau untul clarifiat, legumele verzi si condimentele cu frunze verzi- cum este Tulsi, busuiocul indian, fructele proaspete, cum este Amla, un fel de catina indiana, si in general, orice alimente simple, neprocesate, si combinate cat mai putin intre ele.
De exemplu, painea deja contine apa, faina, drojdie, sare, poate putin ulei, deci reprezinta un aliment complex, asa ca poate fi consumat alaturi de maxim inca un element, pentru a pastra simplitatea hranei.
In concluzie, daca dorim sa ne pastram o puritate mentala si o constiinta cat mai inalta, este recomandat ca, pe langa practici de meditatie si detoxifiere mentala, sa adaugam si aceste alimente in dieta zilnica.
Reteta pentru un aliment sattvic- gheea
Se foloseste unt cu procent maxim de grasime, care se incalzeste intr-o tigaie rezistenta, la foc mediu. Se lasă untul să se topească încet. Se îndepărtează spuma de la suprafața lui cu o lingura metalica. Dupa etapa de spumare, apa incepe sa se evapore din unt și ramane grasimea care clocoteste, iar la fund precipita partea proteica, sub forma unor flocoane albe. Aceasta etapa dureaza pana cand se aseaza tot precipitatul, care nu trebuie lasat sa ajunga la culoarea maro, pentru ca asta înseamnă că se arde. In mod ideal, untul clarifiat are culoarea galbena ca mierea. Cât încă este calda, gheea se filtreaza si se pune într-un borcan de sticlă sterilizat. Putem folosi gheea la gatit, in orez, in dulciuri de casa, in lapte, si extern, ca si crema. E foarte hranitoare.
Actiune sau inertie
Este bine sa stim si grupele de alimente care ne dezvolta celelalte calitati ale mintii, rajasica, respectiv tamasica, pentru ca uneori avem nevoie si de acestea.
Alimentele rajasice, care cresc atitudinea activa si pasionala, sunt cele intens sarate sau condimentate si de exemplu, cafeaua. Cateodata, avem nevoie sa consumam un aliment rajasic pentru a putea tine pasul cu solicitarile vietii.
Exemple de alimente tamasice sunt: ceapa, usturoiul, alimentele fermentate, carnea. Cati dintre noi, dupa consumul de ceapa sau usturoi, nu simt letargie? Unii chiar consuma aceste alimente seara, pentru a-i ajuta sa adoarma. Cati dintre noi, dupa consumul de carne, se simt grei, iar dupa consumul de legume, fructe 🙂 se simt usori? Organismul nostru metabolizeaza mai lent carnea, asa ca simtim senzatia de satietate dupa masa, mai mult timp. Deci sesizam inertia creata de carne atat in corpul fizic, cat si la nivel mental.
Ramane la latitudinea noastra sa ne alegem alimentatia potrivita in functie de etapa de viata si de obiectivele pe care ni le propunem, tinand cont totodata si de teoria gunelor.
Va multumesc.
Irina- Consultanta Astrologie, Ayurveda, Remedii florale Bach
irina.plescan@herbaayurvedica.ro