Dragii mei OM,
Astazi ma bucur sa va fac o scurta introducere in teoria Dhatus-urilor din Ayurveda si sa va prezint cateva plante pe care le putem folosi, aplicand aceasta teorie.
Ce sunt dhatus-urile?
Corpul nostru este format din diferite categorii de celule, organizate in tesuturi care il mentin si il hranesc. Putem spune, intr-o definitie foarte generala, ca dhatus-urile, asa cum au fost descrise ele in textele stravechi Ayurveda, sunt un fel de tesuturi, o materie celulara sub forma solida sau fluida.
In sanscrita, dhatus chiar inseamna “cel care metine si hraneste”. Practic, functia primordiala a dhatus este sustinerea organelor si sistemelor, si de aceea, formarea si pastrarea lor in echilibru sunt foarte importante pentru sanatate.
Sapte in sir indian
Modul secvential in care se formeaza dhatus-urile mi se pare un concept foarte util pentru a ne intelege mai bine corpul si starea de sanatate. Acestea se formeaza unul din altul si fiecare are o relatie speciala cu cel pe care il precede si cu cel care il urmeaza. Pentru ca sunt sapte dhatus -uri in total, ele se mai numesc si saptadhatus, de la sapta care in sanscrita inseamna sapte.
In ordinea formarii lor, ele sunt: Rasa – asimilat cu plasma sau limfa, Rakta –asimilat cu sangele, Mamsa – cu muschii, Meda – cu tesutul adipos, Ashti – cu oasele, Majja – cu maduva osoasa, inclusiv tesutul nervos, Sukra – cu tesutul reproducator.
In acord cu aceasta teorie, pentru ca muschii sa fie sanatosi, e nevoie ca sangele sa fie sanatos, pentru ca oasele sa fie hranite, e nevoie ca tesutul adipos sa functioneze in parametrii optimi, si tot asa. Ultimul tesut, cel reproducator, este practic, rezultatul tuturor celorlalte. Cunoscand aceasta teorie, realizam cat de importanta este starea de sanatate fizica si psihica a unui cuplu, atunci cand doreste sa aduca pe lume un copil.
Din nou, despre importanta alimentatiei
Alimentele pe care le consumam sunt componenta principala a formarii acestor dhatus sau tesuturi. Conform Ayurveda, in timpul procesului de digestie, mancarea este separata in doua fractiuni. O parte sunt reziduuri (mala), pe care le eliminam, iar cealalta parte sunt nutrientii, prezenti in corp intr-o forma lichida, cunoscuta sub numele de ahara rasa.
Aceasta este daca vreti, esenta a tot ceea ce mancam la un moment dat, care este circulata in tot corpul si apoi este indreptata catre diferite dhatus-uri. Daca alimentele nu sunt bine digerate pentru a forma ahara rasa, formarea tuturor dhatus-urilor va fi afectata in mod negativ. La fel, daca exista o rezerva inadecvata de ahara rasa, pentru ca nu ne hranim corespunzator, nu vor fi nutrienti suficienti pentru a forma dhatus-uri sanatoase.
Sapte plante pentru sapte tesuturi
In scrierile ayurvedice sunt mentionate proprietatile plantelor si din punct de vedere al dhatus-urilor pe care le sustin. Astfel, sunt cunoscute plante hranitoare pentru tesutul nervos, plante care echilibreaza tesutul limfatic sau pe cel sanguin. Sunt multe plante incluse in fiecare categorie, asa ca eu va scriu selectia proprie de plante ayurvedice, care pot fi folosite atat de femei cat si de barbati, pentru revitalizarea celor sapte dhatus-uri.
Pentru hranirea limfei, aleg Haritaki, un fruct care intra si in compozitia remediului Triphala, binecunoscut pentru calitatile revitalizante si de imbunatatire a digestiei.
Pentru echilibrul tesutului sanguin, aleg Guduchi, o planta agatatoare, ale carei tulpini seamana cu un sistem circulator si care ajuta la echilibrarea formulei sanguine si la procesele de detoxifiere hepatica.
Pentru muschi, aleg Amla, un fruct foarte bogat in vitamina C, care hraneste de fapt toate tesuturile, inclusiv pe cel muscular, aducandu-i flexibilitatea si putere prin actiunea revitalizanta si purificatoare. Numele acestui fruct inseamna in sanscrita, “fara impuritati”.
Pentru tesutul adipos, aleg Guggul– o rasina, cunoscuta la noi si ca smirna, care sprijina cu succes metabolizarea grasimilor in organism si ajuta la eliminarea excesului de tesut adipos.
Pentru tesutul osos, aleg Arjun, care desi este o planta cunoscuta pentru proprietati tonic cardiace, prin mineralele si taninurile pe care le contine scoarta sa, se califica pentru a hrani si a purifica celulele osoase.
Pentru tesutul nervos, votez fara echivoc pentru Brahmi– Bacopa monnieri, o planta care sustine regenerarea neuronilor si care, astfel, imbunatateste procesele de invatare, concentrare, atentie, la orice varsta.
Pentru ultimul tesut, cel reproducator, una din cele mai potrivite plante este Ashwagandha, “ cea care da forta de cal”. Este foarte cunoscuta pentru calitatile adaptogene, de crestere a rezistentei la stresul fizic si psihic, de hranire a celulelor sexuale si implicit, de imbunatatire a potentei.
Va multumesc, va urez zile senine si echilibrate!
Va dau intalnire saptamana viitoare, cu noi subiecte inspirate de Ayurveda.
Irina- Consultanta Astrologie vedica si Ayurveda
contact@universulom.ro