Vara si caldura mare ofera un teren propice pentru aparitia unor dezechilibre la nivelul organismului. Astazi vorbim despre sanatatea ochilor, care conform Ayurveda, au o caracteristica energetica in comun cu anotimpul vara, anume elementul Foc. Sa explicam putin.
Cinci elemente- cinci simturi
Fiind un sistem medical holistic, Ayurveda sustine ideea ca exista conexiuni între planurile fizic, psihic şi energetic ale fiintei, cu aplicaţii directe în tratarea bolilor, menţinerea sănătăţii şi cultivarea longevităţii. Prin teoria celor cinci elemente, Ayurveda explică geneza Universului şi a intregii vieti de pe Pamant, structurata in zile, anotimpuri, varstele omului, si totodata, evalueaza dezechilibrele care apar la nivelul corpului fizic.
Panchamahabhootas sunt cele cinci elemente – eter, aer, foc, apă şi pământ – care se regăsesc în orice particula din Univers. Aceste elemente au o simbolistică bogată şi pot fi gândite în sens mult mai larg decat cel al cuvântului care le desemnează.
La nivelul fiinţei umane, cele cinci elemente se asociază direct cu fiecare dintre cele cinci simţuri si respectiv, cu cele cinci organe de simt: eterul-tactil-pielea, aerul-auditiv-urechile, focul-vizual-ochii, apa-gustativ-limba şi pământul-olfactiv-nasul.
Ochii şi Ayurveda
Dintre cele cinci organe de simţ, ochiul este cel simbolizat de elementul Foc şi este implicit dominat de dosha Pitta, una dintre cele trei energii vitale care se formează din combinarea celor cinci elemente.
Direct legate de foc în organism sunt şi funcţiile ficatului, sucurile digestive, sângele, respectiv sistemul circulator, şi pielea. Disfuncţii la aceste niveluri pot constitui o cauză a afecţiunilor oculare, pe lângă mulţi alţi factori, precum:
Reţete de preparat acasă pentru probleme ale ochilor
Pentru a ne mentine o vedere cat mai buna, e important sa evitam factorii enumerati mai sus. Si mai mult, conform Ayurveda, putem sa le oferim propriilor ochi cateva remedii sanatoase, in confortul propriei case.
Ochi uscaţi, obosiţi
Ochi inflamaţi, iritaţi
Ochi cu vedere slabă
Remedii ayurvedice traditionale pentru sanatatea ochilor
O formulă de excepţie pentru menţinerea sănătăţii ochilor este Triphala, în traducere din sanskrită „trei fructe”. Cele trei fructe aflate în compoziţia ei sunt: Emblica officinalis – Amla, Terminalia chebula- Haritaki şi Terminalia belerica -Bibhitaki. Principiile active pe care le conţin: taninuri, flavonoide, vitamina C, fosfolipide, polifenoli şi, bineînţeles, fibre vegetale, îmbunătăţesc digestia, tonifiază funcţia hepatică, combat stresul oxidativ şi curăţă mucoasa colonului, favorizând absorbţia vitaminelor şi mineralelor esenţiale. Triphala se poate utiliza ca remediu- suport în stadiile incipiente ale unor afectiuni oculare si cel mai potrivit, ca metoda de preventie in cazul unui stil de viata care ne solicita mult ochii.
Dieta recomandatã pentru prevenirea afecţiunilor oculare
Alimentele care, prin introducerea in dieta zilnica, ne sustin cel mai bine acest organ de simt sunt:
– grăsimile naturale: unt, ghee (unt clarifiat), ulei de muştar, ulei din germeni de grâu
– lactate: lapte de capră, de iapă,
– dulciuri: miere, glucoză,
– legume: legume cu frunze verzi (salata, spanac), broccoli, morcov,
– fructe: mere, afine, stafide, nucă de cocos,
– condimente: mărar, seminţe de chimen negru, piper alb, sare gemă.
Multumesc si o vara cat mai blanda in continuare!
Irina- Consultanta Astrologie vedica si Ayurveda
irina.plescan@herbaayurvedica.ro
0728/290242