Ayurveda, vara si sanatatea ochilor

Ayurveda, vara si sanatatea ochilor

Vara si caldura mare ofera un teren propice pentru aparitia unor dezechilibre la nivelul organismului. Astazi vorbim despre sanatatea ochilor, care conform Ayurveda, au o caracteristica energetica in comun cu anotimpul vara, anume elementul Foc. Sa explicam putin.

Cinci elemente- cinci simturi

Fiind un sistem medical holistic, Ayurveda sustine ideea ca exista conexiuni între planurile fizic, psihic şi energetic ale fiintei, cu aplicaţii directe în tratarea bolilor, menţinerea sănătăţii şi cultivarea longevităţii. Prin teoria celor cinci elemente, Ayurveda explică geneza Universului şi a intregii vieti de pe Pamant, structurata in zile, anotimpuri, varstele omului, si totodata, evalueaza dezechilibrele care apar la nivelul corpului fizic.

Panchamahabhootas sunt cele cinci elemente – eter, aer, foc, apă şi pământ – care se regăsesc în orice particula din Univers. Aceste elemente au o simbolistică bogată şi  pot fi gândite în sens mult mai larg decat cel al cuvântului care le desemnează. 

La nivelul fiinţei umane, cele cinci elemente se asociază direct cu fiecare dintre cele cinci simţuri si respectiv, cu cele cinci organe de simt: eterul-tactil-pielea, aerul-auditiv-urechile, focul-vizual-ochii, apa-gustativ-limba şi pământul-olfactiv-nasul.

Ochii şi Ayurveda

Dintre cele cinci organe de simţ, ochiul este cel simbolizat de elementul Foc şi este implicit dominat de dosha Pitta, una dintre cele trei energii vitale care se formează din combinarea celor cinci elemente.

Direct legate de foc în organism sunt şi funcţiile ficatului, sucurile digestive, sângele, respectiv sistemul circulator, şi pielea. Disfuncţii la aceste niveluri pot constitui o cauză a afecţiunilor oculare, pe lângă mulţi alţi factori, precum:

  • expunerea la lumină prea puternică,
  • expunerea excesiva la ecranele telefoanelor,computerelor, televizoarelor,
  • spălarea ochilor cu apă la temperaturi extreme, adica prea fierbinte sau prea rece,
  • folosirea în exces de substanţe stimulante (nicotină, cofeină, teină etc.),
  • programul insuficient de somn,
  • suprimarea nevoilor fiziologice,
  • trăirea unor sentimente de furie, durere, disperare.

Reţete de preparat acasă pentru probleme ale ochilor

Pentru a ne mentine o vedere cat mai buna, e important sa evitam factorii enumerati mai sus. Si mai mult, conform Ayurveda, putem sa le oferim propriilor ochi cateva remedii sanatoase, in confortul propriei case.

Ochi uscaţi, obosiţi

  • Punem o picătura de miere, ghee (unt clarifiat) sau ulei de susan- din surse cat mai curate, o dată pe zi, seara.
  • Facem un ceai din  seminţe de fenicul. După ce se răceşte şi se strecoară amestecul, tamponam ochii cu solutia obtinuta.
  •  Spalam picioarele şi apoi ni le masam cu ulei. Stimularea terminaţiilor nervoase de la acest nivel va produce o îmbunătăţire a circulaţiei sanguine la nivelul ochiului.

Ochi inflamaţi, iritaţi

  • Tamponam cu apă de trandafiri, dimineaţa şi seara.
  •  Inmuiem două dischete demachiante în lapte şi le aplicăm pe ochi, 20 minute, timp în care stăm întinsi într-o poziţie confortabilă.
  • Reţeta de mai sus se poate aplica şi cu rondele de castravete, cunoscut pentru efectul sau racoritor si hidratant.
  • Fierbem 2-3 smochine şi o lingură de stafide în 250 ml de lapte. Bem acest amestec bogat in fier si calciu natural, în fiecare dimineaţă.

Ochi cu vedere slabă

  • Macinam jumătate de cană de migdale, impreuna cu alta jumatate de zahăr brun şi cu inca o jumatate de seminţe de anason. Amestecul rezultat se împarte în 40 de doze, care se administrează o dată pe zi, cu putin lapte cald.
  • Un exerciţiu util de facut zilnic: ţinem capul nemişcat şi efectuam următoarele mişcări oculare: privim în sus, în jos, în stânga şi apoi în dreapta; repetam exerciţiul de 5 ori.
  • Spalam ochii cu apă în mod repetat.
  • Consumam zilnic o lingurita de miere cu câteva fructe de cardamom.
  • Ne odihnim după o activitate solicitantă pentru ochi: scris, citit, lucrat la calculator, vizionare TV.

Remedii ayurvedice traditionale pentru sanatatea ochilor

O formulă de excepţie pentru menţinerea sănătăţii ochilor este Triphala, în traducere din sanskrită „trei fructe”. Cele trei fructe aflate în compoziţia ei sunt: Emblica officinalis – Amla, Terminalia chebula- Haritaki şi Terminalia belerica -Bibhitaki. Principiile active pe care le conţin: taninuri, flavonoide, vitamina C, fosfolipide, polifenoli şi, bineînţeles, fibre vegetale, îmbunătăţesc digestia, tonifiază funcţia hepatică, combat stresul oxidativ şi curăţă mucoasa colonului, favorizând absorbţia vitaminelor şi mineralelor esenţiale. Triphala se poate utiliza ca remediu- suport  în stadiile incipiente ale unor afectiuni oculare si cel mai potrivit, ca metoda de preventie in cazul unui stil de viata care ne solicita mult ochii.

Dieta recomandatã pentru prevenirea afecţiunilor oculare

Alimentele care, prin introducerea in dieta zilnica, ne sustin cel mai bine acest organ de simt sunt:

– grăsimile naturale: unt, ghee (unt clarifiat), ulei de muştar, ulei din germeni de grâu

– lactate: lapte de capră, de iapă,

– dulciuri: miere, glucoză,

– legume: legume cu frunze verzi (salata, spanac), broccoli, morcov,

– fructe: mere, afine, stafide, nucă de cocos,

– condimente: mărar, seminţe de chimen negru, piper alb, sare gemă.

Multumesc si o vara cat mai blanda in continuare!

Irina- Consultanta Astrologie vedica si Ayurveda

FB Herba Ayurvedica

irina.plescan@herbaayurvedica.ro

0728/290242

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *