Mai multa racoare cu Ayurveda

continuare

Dragii mei OM,

Dupa cum stiti, sambata vorbim despre Ayurveda la Universul OM.

Am inceput data trecuta sa va scriu cateva recomandari ayurvedice privind dieta, imbracamintea, stilul de viata si o planta indiana-Neem, de consumat pe timpul verii. Astazi continui cu sfaturi privind aspecte emotionale, protectia pielii si inca un fruct indian cu calitati deosebite, benefice si in acest anotimp.

Emoţii de vară

Conform Ayurveda, energia focului guvernează inima şi emoţiile în general. Vara ne putem confrunta mai des cu crize de nervi sau dimpotrivă, cu manifestări emoţionale pozitive (bucurie, îndrăgostire). In concluzie, toate manifestarile noastre emotionale au tendinta sa fie mai intense.

Observandu-ne comportamentul emoţional, putem reduce cât mai mult gândurile negative- critice sau discriminatorii, lăsând loc unei atitudini tolerante şi optimiste. In acest fel, infocarea noastra 🙂 de vara se va axa pe experientele benefice si le va creste pe acestea in mintea noastra.

Pentru ca mirosurile starnesc senzatii puternice in creierul nostru, aromaterapia este o terapie care ne poate ajuta in echilibrarea emotionala. Pe timpul verii, folosirea unor uleiuri esenţiale, cum sunt menta, salvia, trandafirul, lemnul de santal şi lavanda, este recomandată, aducând în casele noastre atât un parfum plăcut si racoritor, cât şi un efect terapeutic antistres şi calmant.

Protecţie pentru piele
Expunerea la soare creşte producerea de sebum la nivelul epidermei, care, în combinaţie cu transpiraţia excesivă şi cu praful, favorizează blocarea porilor. Pentru asigurarea unui ten curat si strălucitor pe timpul verii, putem adopta cele mai naturale metode cosmetice, folosind ce avem prin casa:
– pentru curăţare: apa de trandafiri, laptele, ovăzul, făina de migdale în cazul tenului normal/uscat şi făina de năut, iaurtul, lămâia şi pulberea de neem în cazul tenului gras/mixt;
– pentru hidratare: formule naturale pe bază de turmeric, santal, aloe vera;
– de două ori pe săptămână, măşti de faţă cu: castraveţi, avocado, caise, în amestec cu miere, iaurt sau suc de lămâie (pentru ten gras/mixt) sau apă de trandafiri (pentru ten uscat/normal).

Uleiul de Neem ne poate veni in ajutor atunci cand pe pielea noastra apar iritatii de la soare, de la piscaturile de insecte sau de la combinatii alimentare neinspirate.

Un fruct racoritor- Amla
Emblica officinalis este un pom fructifer, numit Amla sau Amalaki în India, a carui denumire în limba sanskrită înseamnă “acru”. Fructele de Amla reprezintă o sursă importanta de antioxidanţi – minerale şi vitamine naturale, dintre care cea mai mare concentraţie o are vitamina C.


Amla are numeroasele proprietăţi, iar Ayurveda il incadreaza in categoria remediilor Rasayana- cele care contribuie la cresterea longevitatii. El sustine digestia si apetitul, reduce senzatia de greata, protejeaza ficatul si contribuie la imbunatatirea mecanismelor de aparare a organismului impotriva unor microbi. Se recomandă utilizarea zilnică a Amla ca supliment alimentar, in următoarele cazuri: imunitate scăzută, convalescenţã, hiperaciditate gastricã, tulburări de tranzit intestinal, febră, căderea părului, anorexie, tulburari venoase. Vara, Amla are un efect racoritor si protector in cazul expunerii la soare si la caldura exagerata.

Multumesc. Emotii pozitive si vara frumoasa tuturor!

Irina- Consultant Astrologie vedica si Ayurveda

0728 290242

irina.plescan@herbaayurvedica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *