Dragii mei OM,
Saptamana trecuta, la final de vara, am fost sa vizitez marea si am vazut-o intr-unul din cele mai zbuciumate momente. Cerul de deasupra era cenusiu, culoare marii era de un gri-verde tulbure, iar valurile se spargeau violent si continuu de mal. Furtuna a durat ore in sir si imaginea din fata ochilor mei continua sa fie neprietenoasa.
Si atunci am realizat cat de asemanatoare este marea vazuta astfel cu mintea noastra in stare de agitatie. Ganduri confuze, respiratie accelerata, tendinte agresive datorita instinctelor de tip lupta sau fugi, imposibilitatea de a iesi din tornada de idei negative.
Partea frumoasa este ca, o data constientizata situatia in care ne aflam, apar si solutiile si e bine sa apelam la metode si sisteme cu care rezonam si in care credem cu adevarat.
Ayurveda, abordare preventiva si holistica
Ayurveda este un sistem antic de vindecare, a carui intelepciune depseste epoca in care a fost creat. Pe buna dreptate, legendele vedice vorbesc de o transmitere via zei- oameni a acestor cunostinte evoluate, cum altfel ar fi putut o minte uman sa aiba informatii atat de avansate in acele vremuri.
Ayurveda este o stiinta holistica, care vede omul ca pe o triada minte-trup-suflet si este o stiinta de vindecare ce abordeaza in primul rand cauza. Totodata, Ayurveda considera ca preventia este cea mai buna forma de tratament.
Introducerea fiind facuta, sa mergem mai in detaliu si sa vedem cum abordeaza Ayurveda tulburarile mentale.
Boli ale mintii, boli ale sufletului
Mano-Roga este un termen ayurvedic popular pentru bolile care cauzează dezechilibrul sistemului nervos. În textele ayurvedice Mano -minte, creier este redat ca locul spiritului -Prana şi al simţurilor -Gyana, iar Roga -boala apare din cauza vicierii sau excitării celor trei doshe sau energii vitale care stau la baza sistemului ayurvedic de tratament. In concluzie, mintea si sufletul fiind conectate, afectiunile mintii ajung sa ne dezechilibreze si sufleteste, sa nu ne mai gasim locul in propria viata. Apar pierderea concentrării, afectarea memoriei, somn agitat, dificultăţi de comunicare, precum şi modificări de comportament (capricii, comportament rebel sau antisocial şi dereglări emoţionale).
Plante care ne revigoreza mintea
Aşa cum am prezentat într-un articol anterior, remediile numite Rasayana sunt folosite din cele mai vechi timpuri în Ayurveda ca remedii tonice si de reîntinerire, care menţin organismul în formă până la vârste înaintate. Studiile recente au demonstrat că acestea contin substante active valoroase pentru abordarea anxietatii si a depresiei, atat de raspandite in lumea contemporana.
Medhya Rasayana este o categorie de plante din grupul Rasayana, în traducere însemnând “orice este benefic pentru intelect, pentru minte” (medha). Termenul Medhya Rasayana se aplică plantelor cu proprietăţi psihedelice sau care “extind” capacităţile mentale. În trecut, efectele acestor plante erau considerate magice, la ele făcând referire vechile poveşti şi legende.
Astazi va prezint doua dintre aceste plante: Brahmi – Bacopa monniera (gratiola) si Ashwagandha – Withania somnifera (witania sau cireaşa de iarnă). Aceste plante se caracterizează prin gust amar şi puţin astringent, sunt uşor uleioase, acţiunea lor de bază fiind neurotonică. Ele îmbunătăţesc funcţiile mentale şi liniştesc psihicul.
Să aflăm câte ceva despre principalele remedii Medhya Rasayana: .
Brahmi: BACOPA MONNIERI, cunoscută sub numele de gratiola, are frunze asemănătoare lămâiţei si conţine niste substante numite bacozide. Acestea pot să repare celulele nervoase deteriorate in urma stresului, bolilor, socurilor, deoarece induc o creştere a sintezei de proteine care intră în structura noilor neuroni ce înlocuiesc neuronii îmbătrâniţi. Ultimele cercetări demonstrează faptul că Herpestis monniera îmbunătăţeşte memoria.
Doctorii din vechime recomandau planta atunci când capacitatea de muncă a persoanei scădea din cauza oboselii psihice, deoarece substanţele active pe care le conţine întăresc nervii şi redau energia. Este o planta considerata divina, iar numele ei este legat de conceptul de Brahman- constiinta creatoare din spiritualitatea vedica si cel de preot, persoana sfanta, inteleapta, dintr-o casta superioara.
Ashwagandha: WITHANIA SOMNIFERA, cunoscută sub numele de cireaşa de iarnă, are în compoziţie alcaloizi şi aminoacizi si este considerata o planta adaptogena, care ne ajuta sa facem fata la provocarile fizice si psihice. Este folosită în toate cazurile de slăbiciune generală, extenuare nervoasă, suprasolicitare a creierului, pierderi de memorie, pierderea energiei musculare etc. Planta conferă energie organismului slăbit în urma bolilor sau al efortului susţinut, prevenind îmbătrânirea prematură.
Poartă numele sanskrit de Ashavagandha, ceea ce înseamnă “care miroase ca un cal sau ca o iapă“ datorită mirosului foarte persistent pe care îl emană planta, dar si datorita puterii musculare si energiei pe care o confera, asemanatoare cu cea a unui cal.
In ton cu aceste plante binefacatoare pentru creier, expresia “o memorie de elefant” provine tot din India, unde se spune că un elefant poate fi cel mai bun prieten pentru stăpânul său, dar totodată îi poate deveni şi cel mai mare duşman. Şi asta pentru că elefantul are o memorie inegalabila si nu uită niciodată binele sau…răul care i s-a făcut, iar la momentul potrivit, chiar şi după o suta de ani, il răsplăteşte cu aceeaşi monedă.
In concluzie, sa ne mentinem mintea cat mai calma si mai inteleapta, pentru binele nostru si al tuturor celor din jurul nostru!
Pe curand,
Irina
Consultant Ayurveda
irina.plescan@herbaayurvedica.ro
0728 290242