Ayurveda pentru sezonul rece

Ayurveda pentru sezonul rece

Ayurveda sau medicina tradiţională indiană abordează pacientul, boala şi tratamentul într-o manieră integrată. Fiind un sistem fundamentat pe teoria celor 3 doshe-energii biologice create prin uniunea celor 5 elemente primordiale-Vata (din aer şi eter), Pitta (din foc) şi Kapha (din apă şi pământ), orice element viu poate fi încadrat şi analizat prin prisma acestora.

Ce se intampla in sezonul rece?

Pentru a înţelege apariţia afecţiunilor specifice sezonului rece, e bine să cunoaştem câteva amănunte în plus. Din punct de vedere ayurvedic, anotimpurile sunt caracterizate de o manifestare a uneia dintre cele 3 doshe (energii biologice). În cazul iernii uscate (cu vânturi reci, temperaturi foarte mici, zăpadă îngheţată), dosha predominantã este Vata, ale cărei elemente de bază-aerul şi eterul produc în acest sezon un exces al urmãtoarelor caracteristici: rãcealã, uscãciune, mobilitate, asprime. Chiar şi în cazul organismelor sãnãtoase, confruntarea cu fenomene meteorologice precum frigul, vântul, zăpada, crivăţul duce la un dezechilibru al doshelor la nivelul organismului uman, mai precis la îmbolnãvire. Virozele, infecţiile şi inflamaţiile cãilor respiratorii abundă în acest sezon, iar afecţiunile articulare cronice se acutizează.

Ce mancam cand vine toamna?

Ayurveda ia în considerare prevenirea şi tratamentul bolilor, dar şi menţinerea unei stări de sănătate cât mai bune. De aceea primii paşi către însănătoşire/menţinere în formă sunt dieta şi modul de viaţă, apoi diversele terapii abordate. Prin alimentaţie şi igiena zilnică intervenim continuu asupra propriului organism producând efecte pe termen lung. 

În continuare vom prezenta câteva recomandări dietetice pentru sezonul rece:

  • Consumaţi  mese şi băuturi calde, nutritive, onctuoase.De nelipsit sunt supele condimentate uşor la prînz şi cină şi terciul de cereale integrale sau piure cald de mere la micul dejun. 
  • Beţi lapte cald fiert cu scorţişoară, ghimbir, piper, turmeric şi îndulcit cu miere.
  • Alimente recomandate: fructe uscate hidratate în prealabil (smochine, curmale, nuci, migdale) fructe dulci şi zemoase ( banane, avocado, struguri, prune, mango, papaya proaspete sau în compoturi), legume fierte, gătite cu ulei de măsline sau ghee (broccoli, spanac, sfeclă, castraveţi, morcovi, sparanghel, cartofi dulci), condimente (nucşoara, chimionul, ghimbirul, scorţişoara, sarea, cuişoarele, seminţele de muştar şi cantităţi mici de piper negru).

Schimbam rutina zilnica

În ce priveşte stilul de viaţă de urmat pe perioada sezonului rece, găsiţi mai jos câteva sfaturi:

  • Faceţi zilnic gargară cu apă salină şi/sau turmeric timp de 1minut.
  • Faceţi băi fierbinţi în care adăugaţi câteva picături de ulei de lavandă şi sare grunjoasă.
  • Pentru a vã apãra pielea de temperaturile scãzute şi vântul puternic, renunţaţi la sãpunul sau gelul de duş obisnuite, care sunt iritante si usuca pielea şi folosiţi un spumant/exfoliant natural din fãina de ovãz sau nãut amestecată cu puţin lapte, miere, ulei de migdale, suc de aloe vera, apă de trandafiri, ulei de susan.
  • Ascultaţi mai multă muzică relaxantă (clasică, romantică, sunete din natură).
  • Faceţi zilnic câteva exerciţii de relaxare şi respiraţie (inspiraţii-expiraţii lente şi profunde repetate de mai multe ori).
  • Instilaţi câte 1 picătură de ulei de susan (sau de cătină) în fiecare nară dimineaţa.
  • Ordonaţi-vă viaţa: luaţi masa la ore fixe, respectaţi programul de somn, nu vă suprasolicitaţi fizic şi psihic.

Remedii ayurvedice care ne vin in ajutor

Fitoterapia ayurvedica ne oferă nenumărate reţete pentru combaterea bolilor de sezon. Voi reproduce mai jos câteva exemple:

Cele mai frecvente remedii utilizate în Ayurveda pentru răceli, gripe şi afecţiuni ale căilor respiratorii sunt pe bază de  tulsi, usturoi, mentă, ghimbir, piper negru, cuişoare, turmeric sub formă de pulberi, ceaiuri sau sub formă de condimente în alimentaţia zilnică.

  • Tulsi (Ocimum sanctum) sau busuiocul sfânt este o specie de busuioc răspândită pe continentul asiatic, care are drept principali constituenţi activi uleiul volatil ( bogat în eugenol, metil-eugenol, cariofilinã, linalol, cineol, carvacol) şi taninurile. Tulsi se recomandă în stãri gripale, rãceli, tuse uscatã şi productivã, febrã, congestia sinusurilor. 

Pentru preventie: 3 capsule de 500mg pe zi.

  • Vasaka (Adhatoda vasica) este o plantă cunoscută de 2000 de ani în medicina ayurvedică şi folosită de asceţi pentru purificarea căilor respiratorii înaintea exerciţiilor de respiraţie pe care le efectuau zilnic. Este recomandată în bronşitã, astm bronşic, tuse neproductivã sau cu expectoraţie, alergii, faringitã. 

Pentru preventie: 3 capsule de 500mg pe zi.

  • Shunthi (Zingiber officinalis), binecunoscutul ghimbir are efect de încălzire şi  de prevenire a infectiilor respiratorii. Poate fi folosit intern sub formă de suc din rădăcina proaspătă sau pulbere. 

Pentru preventie: 2 linguriţe pe zi sau 3g de  pulbere de 2 ori pe zi.

  • Yashtimadhu (Glycyrrhiza glabra)lemnul- dulce se găseşte în flora şi folclorul multor ţări, spunându-se despre ea că aduce armonie şi mulţumire sufletească. Partea din plantă cu proprietăţi medicinale este rădăcina, care conţine triterpene, fitosteroli, flovonoide, cumarine şi uleiuri volatile. Efectele de reducere a inflamatiei ale triterpenelor din compozitia ei o recomanda in: bronşite, răceli, tuse, slăbiciune generală, inflamaţii ale faringelui. 

Pentru preventie: pulbere (2-3g/zi), capsule de 500mg (1 capsula de 3 ori /zi) cu apă, lapte sau ghee.

  • Amla (Emblica officinalis) este un fruct a cărei denumire în limba sanskrită înseamnă “acru”. Fructele de Amla reprezintă o sursă de antioxidanţi- minerale şi vitamine naturale, dintre care cea mai mare concentraţie o are vitamina C, insotita si de vitamine liposolubile. Se recomanda în: imunitate scãzutã, convalescenţã. 

Pentru preventie: 1 capsulă de 500mg de 3 ori pe zi.

Un remediu la indemana

       De preparat în casă

Un remediu simplu pentru răceli se poate prepara acasă din: ½ linguriţă piper negru+ ½ linguriţă ghimbir + ½ linguriţă de zahăr amestecate în unt se iau de 2 ori/ zi.

Un tonic pulmonar foarte bun este următorul: cantităţi egale de stafide negre, curmale, piper lung şi miere se amestecă şi se ia câte 1 linguriţă din acest amestec dimineaţa şi seara , cu lapte.

Si acum, va las in compania minunatelor culori ale toamnei.

 Irina PLEŞCAN

Consultanta Astrologie vedica si Ayurveda

contact@universulom.ro

0728/290 242

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *