Ayurveda de sezon- sanatatea articulatiilor

Ayurveda de sezon- sanatatea articulatiilor

Dragii mei OM,

Incep astazi prin a reaminti ca Ayurveda inseamna “stiinta vietii” si are legatura cu toate ritmurile vietii si ale fiintei noastre, inclusiv cu perioadele din an in care ne aflam la un moment dat. Fiecare anotimp este dominat de un anumit element din cele cinci- aer, foc, apa, pamant, eter, drept urmare manifesta anumite efecte asupra starii noastre de sanatate fizica si mentala.

Ce se intampla toamna tarziu

Dupa cum am discutat si in postarea anterioara, toamna tarzie autentica, adica aceea cu ploi si ceata si frig, aduce in atmosfera vibratia elementelor de pamant si de apa, care corespund unei energii biologice ayurvedice numite kapha. Totul se simte mai apasat, mai greu, totul pare ca se acumuleaza si ca stagneaza. Noi ne simtim mai lenti, cu mai putin chef sa facem miscare si cu dispozitie psihica mai putin luminoasa decat cea din timpul verii.

Predispozitii si simptome

Tipul constitutional Kapha-dominant, adica cei dintre noi care din fire sunt mai lenti, mai comozi, mai inclinati catre confortul casei decat catre miscare, si cu o clara tendinta de ingrasare, au o sensibilitate mai mare pe aceasta vreme. Acelasi lucru este valabil si pentru cei care manifesta afectiuni de tip kapha, cum sunt diabetul, obezitatea, nivel de grasimi crescut in sange. De asemenea, copiii, care sunt in crestere si sunt astfel la o varsta de tip Kapha, adica de acumulare, sunt predispusi la afectiunile de sezon, mai ales cele respiratorii, care includ secretii multe si consistente.

Articulatiile ne vorbesc despre vreme

Ca o confirmare a principiilor ayurvedice, care caracterizeaza tot ce misca prin intermediul elementelor si energiilor biologice, cu totii am auzit de meteosensibilitate si de faptul ca persoanele cu probleme articulare stiu inaintea celorlalti cand vin zilele ploioase sau frigul.

Conform Ayurveda,  majoritatea afectiunilor articulatiilor se manifesta datorită unui exces din aceeasi energie biologica despre care am vorbit mai sus, dominanta toamna, anume Kapha. Acolo unde un tesut articular devine mai sensibil, in urma unei lovituri, a imbatranirii sau a folosirii excesive, el se transforma intr-un punct de atractie pentru toxine, care se acumuleaza la nivelul lui, produc inflamatie si durere. 

Ce solutii ne ofera Ayurveda

In primul rand, preventia, si in ultima instanta, tratarea cauzelor acestor afectiuni prin: alimentatie, stil de viata si fitoterapie.

Alimentatia. Detoxifierea organismului este foarte importanta in tratarea problemelor articulare. 

  • Postul crestin din perioada de toamna-iarna este o detoxifiere in sine si are un mare efect terapeutic, daca se consuma mancare vegetariana sanatoasa si alimente de buna calitate.
  • Se pot face si cure scurte de detoxifiere, de cateva zile, cu cereale integrale, fructe (mere, portocale, struguri ) şi legume cu frunze verzi proaspete, sucuri de morcov, sfeclă. 
  • Se poate tine o zi de post, în care se consumă o cană de apă calda cu doua linguriţe lămâie şi o linguriţă miere, de doua ori pe zi.
  • Cu post sau fara post, se recomanda introducerea in dieta a unor mancaruri usor digerabile si a urmatoarelor condimente: chimen, coriandru, ghimbir, usturoi, fenicul, turmeric, care imbunatatesc procesele digestive si ajuta la eliminarea toxinelor din corp.

Ce sa evitam daca suntem predispusi la probleme cu articulatiile: alimente  cu gust foarte picant sau dulce, mâncăruri prăjite, de tip fast-food, dintre legume: varză, conopidă, spanac, cartofi, substanţe excitante: cofeină, alcool, nicotină

Stilul de viata recomandat in acest caz, mai ales pentru preventie, include folosirea cat mai constienta a corpului, prin practicarea constanta a Yoga, pentru mentinerea flexibilitatii pe termen lung, si orice miscare moderata, care nu ne solicita excesiv articulatiile.

Ceea ce dauneaza sanatatii articulatiilor, mai ales intr-un sezon agravant cum este toamna, sunt somnul în timpul zilei, orele târzii de culcare si stările de tensiune nervoasă, stres, anxietate.

Plante si remedii care sustin articulatiile

SALLAKI este o rasina produsa de arborele Boswellia serrata. Ea a devenit un ingredient foarte popular in produse topice de ultima generatie si suplimente nutritionale orale, recomandate frecvent in artroze, artrite. Unele studii arata ca acest remediu poate proteja cartilajul osos de la distrugere. 

LAKSHADl  GUGGUL este o combinatie traditionala de plante in care este implicata din nou, o rasina, a unui alt arbore, Commiphora mukul  sau in sanscrita, Guggul. Multi o cunosc si ca smirna sau tamaie, la fel cum este numita si rasina de Boswellia despre care am pomenit mai sus. In sanscrita, Guggul inseamna “cel care protejeaza de boli” si este binecunoscut in Ayurveda pentru efectul de reducere a inflamatiilor, de eliminare a grasimilor din sange, de slabire.

Utilizarea zilnica a rasinilor de mai sus, din timp si preventiv, in sezonul rece, va poate ajuta sa depasiti mai usor sensibilitatile articulare date de tipologie, varsta sau alte conditii personale.

La fel de benefic este si masajul cu uleiuri ayurvedice traditionale, cum este FLAMISYL, urmat de o baie calda sau sauna sau macar aplicarea unui prosop cald peste zona afectata.

Sa avem parte de zile calde si frumoase in continuare si sa ne pregatim fizic si mental pentru vremea mohorata care vine catre noi, in ritmul normal al naturii si al vietii.

Irina- consultant Astrologie vedica si Ayurveda

contact@universulom.ro

0728 290242

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *